• صفحه اصلی
  • تبلیغات در سایت
  • گیلان
  • سیاهکل
  • دیلمان
  • روستاها
  • ورزشی
  • سیاسی
  • چندرسانه ای
  • مسیر گردشگری دیلمان
    • صفحه اصلی
    • تبلیغات در سایت
    • گیلان
    • سیاهکل
    • دیلمان
    • روستاها
    • ورزشی
    • سیاسی
    • چندرسانه ای
    • مسیر گردشگری دیلمان
  • صفحه اصلی
  • تبلیغات در سایت
  • گیلان
  • سیاهکل
  • دیلمان
  • روستاها
  • ورزشی
  • سیاسی
  • چندرسانه ای
  • مسیر گردشگری دیلمان
شنبه ۲۷ دی ۹۹ - ساعت ۲۱:۰۲:۲۱
تاریخ انتشار خبر: ۱۰ مرداد ۱۳۹۲
ساعت انتشار خبر: 10:45 ب.ظ

پرسانحه‌ترین خودروهای کشور

پایگاه خبری درسیاهکل (DarSiahkal.ir)
یک دو سه…مرگ؛ جاده‌های ایران سال‌ها است به قربانی گرفتن عادت کرده‌اند؛ نه به تنهایی، که با همدستی خودروها، آن هم نه فقط پراید و پژو؛ بنز و تویوتا هم در این «کشتار» شریک بوده‌اند. عید نوروز باشد یا تعطیلات تابستان، اجلاس سران باشد یا تعطیلات آخر هفته، فرقی نمی‌کند؛ اسم تعطیلات و سفر که [...]

یک دو سه…مرگ؛ جاده‌های ایران سال‌ها است به قربانی گرفتن عادت کرده‌اند؛ نه به تنهایی، که با همدستی خودروها، آن هم نه فقط پراید و پژو؛ بنز و تویوتا هم در این «کشتار» شریک بوده‌اند.

عید نوروز باشد یا تعطیلات تابستان، اجلاس سران باشد یا تعطیلات آخر هفته، فرقی نمی‌کند؛ اسم تعطیلات و سفر که می‌آید، دل ایرانی‌ها می‌لرزد و آب می‌شود تا عزیزان شان به سلامت بروند و به سلامت برگردند.

مرگ ایرانی‌ها در تصادفات و سوانح رانندگی آنقدر راحت رخ می‌دهد که گاهی به معنای واقعی کلمه انسان را مغموم می‌کند که چرا بهای «جان ایرانی» در جاده‌ها تا این حد پایین است. کاری به ساکنان شاخ آفریقا که از گرسنگی تلف می‌شوند نداریم، جنگ جهانی را هم کنار می‌گذاریم و از درگیری‌های سوریه و مصر و بحرین هم می‌گذریم؛ چه آنکه تلف شدن انسان‌ها در هر کدام از رویداد‌های مذکور، به هر حال منطق خود را دارد؛ یکی منطق جنگ و دیگری منطق فقر.
اما اینکه شهروندان ایرانی مثل آب خوردن در جاده‌ها تلف می‌شوند هم منطق دارد؟ چرا هزاران ایرانی که در این سال‌ها قربانی سوانح رانندگی شدند و می‌شوند، به مرگ طبیعی نمردند و نمی‌میرند؟ تقصیر این مرگ‌های جاده‌ای بر گردن کیست؟ جاده‌ها؟ خودروها؟ یا خود ما ایرانی‌ها؟

اگر همین امروز گزارشی میدانی تهیه شود و در آن از مردم بپرسند مقصر کشتار ایرانی‌ها در جاده‌ها کیست، بسیاری از آنها انگشت اتهام را به سمت خودروسازان نشانه می‌روند و از آنها به عنوان متهم ردیف اول نام می‌برند. عده‌ای هم هستند که منصفانه‌تر قضاوت می‌کنند و در کنار خودروها، از جاده‌های ناامن نیز به عنوان مقصر این «کشتار» یاد می‌کنند و اگر خیلی انصاف به خرج بدهند، از خودشان هم می‌گویند.

اینکه بیشتر مردم و حتی مسوولان از خودروهای ایرانی به عنوان یکی از عوامل تلفات هموطنانشان نام می‌برند، نه اینکه واقعیت نباشد، اما قطعا همه حقیقت هم نیست، چه آنکه آمارها می‌گویند خودروها با همدستی جاده‌ها و رانندگان، ایران را به پنجمین کشور رکورددار تصادفات در دنیا تبدیل کرده است.

آمار منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی نشان می‌دهد ایران با نزدیک به ۵۰ کشته در هر ۱۰۰ هزار نفر، جزو کشورهای منطقه قرمز (خطرناک) در رانندگی به شمار می‌رود. این آمار که بر اساس دو شاخص «تعداد کشته شدگان تصادفات» و «تعداد کشته شدگان جاده‌ای نسبت به هر ۱۰۰ هزار نفر جمعیت» تهیه شده، می‌گوید وضع ایران از گذشته بدتر است، زیرا پیش‌تر تعداد کشته شدگان در هر ۱۰۰ هزار نفر، حدود ۳۵ نفر بود اما حالا به نزدیک ۵۰‌نفر رسیده است.

سهم بالای موتورسیکلت در تصادفات 
اما در آمارهای داخلی که عموما توسط وزارت «صنعت، معدن و تجارت»، سازمان پزشکی قانونی و راهور ناجا تهیه شده‌اند، نکات‌ قابل‌توجهی به چشم می‌آید و نشان می‌دهد ایرانی‌ها نه فقط قربانی ایمن نبودن خودروها، بلکه قربانی ناامنی جاده‌‌ها و البته «بی‌احتیاطی» و «نابلدی» و «قانون‌گریزی» خود می‌شوند.

طبق آماری که پلیس راهور ناجا منتشر کرده، خودروهای سواری با ۳۹ درصد سهم، بازیگر نقش اول سوانح رانندگی در ایران به حساب می‌آید.  پس از خودروهای سواری، آمارها «عابران پیاده» را عامل تصادف می‌دانند که سهمی ۲۵ درصدی را به خود اختصاص داده‌اند. مورد سوم، اما قطعا در کمتر جای دنیا به چشم می‌آید؛ «موتور سیکلت»، دو چرخی که خیابان و پیاده رو نمی‌شناسد و در ایران (فقط در ایران) عامل ۲۴ درصد تصادفات جاده‌ای است.

وانت بارها با شش درصد، کامیون‌ها با چهار درصد و کامیونت و تریلی نیز با دو درصد، سایر عوامل سوانح رانندگی در ایران به شمار می‌روند.

نکته دیگر اینکه «خطای انسانی» عامل ۵۲ درصد از تصادفات جاده‌ای کشور اعلام شده است، به نحوی که اگر مسائلی مانند خواب آلودگی رانندگان و قانون گریزی و تخلف را حل شده فرض کنیم، عملا تصادفات جاده‌ای به کمتر از نصف خواهد رسید. طبق آمار ارائه شده، تخطی از سرعت مجاز، سبقت غیر مجاز، انحراف به چپ و خستگی و خواب آلودگی راننده چهار عامل تاثیرگذار در تصادفات جاده‌ای ناشی از خطای انسانی به شمار می‌روند. همچنین سازمان بهداشت جهانی نیز گزارش داده که مهم‌ترین عوامل بروز تصادفات جاده‌ای در جهان، ارسال پیامک و مکالمه با تلفن همراه حین رانندگی، سرعت غیر مجاز، عدم رعایت قوانین و بروز اتفاقاتی مانند افت قند خون و سکته است.

پرسانحه‌ترین خودروها 
حال اما نگاهی بیندازیم به آمار تفکیک شده خودروها (سواری و تجاری) و نقش آنها در تصادفات جاده ای.
طبق آمار ارائه شده از سوی راهور ناجا، «خانواده پژو» بیشترین سهم را در سوانح جاده‌ای تا پایان سال ۹۱ دارد، به نحوی که تا این سال یک پای ثابت ۱۲۷ هزار و ۹۳۴ تصادف، اعضای این خانواده مانند پژو ۴۰۵ و پارس بوده‌اند. در رده دوم با «خانواده پراید» روبه‌رو می‌شویم که ۱۱۴ هزار و ۷۹۹ فقره تصادف را به نام خود ثبت کرده است. این در حالی است که پیش‌تر گمان می‌رفت پراید بیشترین نقش را در تصادفات جاده‌ای دارد، چون نسبت به سایر خودروها ارزان‌تر است و کم کیفیت تر.

پس از پراید، به خودرو خاطره انگیز «پیکان» می‌رسیم، پیکانی که این روزها اتفاقا نامش دوباره بر سر زبان‌ها افتاده و صحبت از تولید دوباره‌اش یا محصولی شبیه آن است. تا انتهای سال گذشته ۵۷ هزار و ۹۵۷ تصادف به نام پیکان ثبت شده که بیشتر از سمند است، سمندی که ۳۲ هزار و ۸۷۶ سانحه در کارنامه آن تا سال ۹۱ به چشم می‌آید.

عجیب اینجا است که در رده بعدی نام بنز به عنوان پرسانحه‌ترین خودرو گنجانده شده و برند پرآوازه آلمانی ۲۶ هزار و ۱۶۴ فقره تصادف را جلوی نام خود می‌بیند. البته تصادفات بنز فقط به محصولات سواری مربوط نبوده و کامیون‌های آن را نیز در بر می‌گیرد. به هر حال تعداد تصادفات بنز تا سال گذشته بیش از خودرویی مانند تیبا بوده، چه آنکه این محصول سایپا حدود سه هزار و ۵۰۰ فقره تصادف کمتری نسبت به بنز داشته است.

سواری‌های نیسان شامل ماکسیما، رونیز و تیانا و البته نیسان آبی هم با ۲۱ هزار و ۲۵۶ تصادف، هفتمین خودروهای پرسانحه کشور تا انتهای سال گذشته بوده‌اند. آمار اشاره‌ای نکرده، اما به نظر می‌رسد نیسان آبی‌های معروف بیش از امثال ماکسیما و رونیز در تصادفات جاده‌ای نقش داشته‌اند.

از نیسان که بگذریم، رنویی‌ها شامل تندر-۹۰ و مگان و کامیون‌های رنو ۱۲ هزار و ۲۹۷ فقره تصادف را به نام خود ثبت کرده‌اند و پس از آنها، ولوو با ۹ هزار و ۵۷۰ و مزدا با هشت هزار و ۹۱۲ تصادف، پر سانحه‌ترین خودروها تا پایان سال ۹۱ به شمار می‌روند.

رده‌های یازدهم تا سیزدهم پرتصادف‌ترین خودروها نیز به هیوندایی، تویوتا و سیتروئن رسیده است که در این بین، هیوندایی هشت هزار و ۳۰۶ سانحه را به خود می‌بیند. تویوتا نیز شش هزار و ۲۱۴ فقره تصادف را تا انتهای سال ۹۱ به ثبت رسانده و سیتروئن نیز آماری معادل چهار هزار و ۹۷۹ سانحه را تجربه کرده است. همچنین ریو، خودرویی که تولید آن در ایران متوقف شده، سه هزار و ۸۶۹ تصادف در تا پایان سال گذشته داشته که حدود ۴۰۰ فقره بیش از محصولات هوندا است. طبق آمار ارائه شده، کم تصادف‌ترین خودرو کشور تا انتهای سال گذشته، دوو نام دارد که تنها دو هزار و ۳۰۷ سانحه برای آن ثبت شده است. آمار تصادفات دوو (خودرویی که سال‌ها است دیگر در ایران به تولید نمی‌رسد) حتی از دوچرخه هم کمتر اعلام شده، دوچرخه‌ای که سه هزار و ۴۵۱ فقره تصادف را به خود می‌بیند.

رفع اتهام از پراید 
اما آمار مذکور در حالی است که وزارت «صنعت، معدن و تجارت» نیز طی گزارشی جداگانه نام چهار خانواده خودرویی پر سانحه را از ابتدای تولید آنها تا پایان سال ۹۱ اعلام کرده است. این آمار البته متناسب با حجم تولید خودروها به دست آمده، به نحوی که خانواده سمند با تیراژ ۹۵۸ هزار و ۷۸۸ دستگاهی (از ابتدای تولید تا پایان سال ۹۱)، ۳۲ هزار و ۸۷۶ فقره تصادف را به نام خود ثبت کرده و این یعنی ۳/۴ درصد سمندهای تولیدی دچار سانحه شده‌اند. بر اساس همین آمار، خانواده پژو که تیراژی سه میلیون و ۸۲۴ هزار و ۱۳۱ دستگاهی را تا پایان سال ۹۱ از خود به جا گذاشته، ۱۲۷ هزار و ۹۳۴ فقره تصادف را در طول این سال‌ها تجربه کرده است.

با این حساب، ۳/۳ درصد پژوهای تولیدی سانحه تصادف را از سر گذرانده‌اند تا خانواده پژو دومین خودرو پر سانحه کشور لقب بگیرد. پیکان هم رده سوم سانحه‌خیز‌ترین خودرو را به خود اختصاص داده است، به نحوی که ۸/۲ درصد از دو میلیون و ۶۲ هزار و ۶۱۱ دستگاه پیکان تولیدی در این سال‌ها یک پای تصادفات جاده‌ای بوده‌اند. و در نهایت پراید که خیلی‌ها آن را پرحادثه‌ترین خودرو کشور می‌دانند، جایگاه چهارم را به خود اختصاص داده و ۴/۲ درصد از چهار میلیون و ۶۷۰ هزار و ۷۰۶ دستگاه پراید تولیدی تا انتهای سال ۹۱، درگیر سانحه تصادف در این سال‌ها شده‌اند. در واقع پراید که پرتیراژترین خودرو تولید داخل به شمار می‌رود، کمترین سهم را در تصادفات جاده‌ای و در مقایسه با خانواده سمند، پژو و پیکان دارد.

عضویت کانال تلگرام در سیاهکل

کلمات کلیدی :

ایرانبرخوردپر حادثهتصادفاتتعطیلاتخودروسانحهعیدقربانیماشینمرگ
مطالب مرتبط

تکمیل باشگاه شرقی‌ها

مرگ بانوی بانوی ۳۰ ساله هنگام جراحی زیبایی بینی در رشت

توصیه‌های بهداشتی برای پیشگیری از شیوع تب کنگو در عید قربان/ مصرف جگر خام اکیدا ممنوع است

باغ‌های رهاشده قابل‌برگشت به چرخه تولید چای هستند

با کمک تیم طراح «مسیرهای گردشگری ایران»؛ استاندارد تولیدات کشاورزی جوامع بومی را ارتقا می‌دهیم

سه عضو یک خانواده قربانیان جدید رودخانه سپیدرود

دیدگاه ها


برای صرف‌نظر کردن از پاسخ‌گویی اینجا را کلیک نمایید.

* دیدگاه‌های ارسال شده توسط شما، حداکثر تا ۲۴ ساعت پس از تأیید توسط پایگاه خبری درسیاهکل منتشر می‌شود.
* پیام‌هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نمی‌شود.
* پیام‌های به غیر از زبان فارسی یا غیرمرتبط منتشر نمی‌شود.
* پذیرش پیام دلیل بر هم‌نظر بودن پایگاه خبری با نظر منتشر شده نیست.

اخبار برگزیده
درسیاهکل گزارش می‌دهد؛

واکاوی تازه‌ترین ادعاهای شهردار سیاهکل

اظهارات قابل تأمل شهردار سیاهکل در رابطه با پیگیری سؤالات بی‌پاسخ خود توسط درسیاهکل

پایان ۳ماه فرار قاتل کارمند تأمین اجتماعی سیاهکل

پیگیری سؤالات بی‌پاسخ شهردار (۴)؛

میادین شهر سیاهکل با چه مجوزی این‌چنین ساخته ‌شده‌اند؟! + تصاویر

رئیس سابق اداره صمت سیاهکل به لنگرود رفت + عکس

پیگیری سؤالات بی‌پاسخ شهردار (3)؛

کوچه‌ها و خیابان‌های خاکی و پر چاله شهر سیاهکل/ عملیات عمرانی بی‌کیفیتی که به مردم ضرر می‌زند! + تصاویر

پیگیری سؤالات بی‌پاسخ شهردار (2)؛

سایت شهرداری سیاهکل از مدت‌ها قبل غیرفعال است/ از پیام «عیسی کاظمی شهردار سابق» تا «خلاصه مهم‌ترین اقدامات در ۲ دوره قبلی شورای شهر» در سایت شهرداری!

پیگیری سؤالات بی‌پاسخ شهردار (1)؛

هزینه کرد اضافه چندمیلیاردی شهرداری سیاهکل از بودجه مصوب شورا

اختصاصی درسیاهکل/

اسامی کاندیداهای احتمالی دوره ششم شورای اسلامی شهر دیلمان

«فرداد قنبری» سؤالات مردم را پاسخ داد

  • پربازدید ترین
  • پربحث ترین
  • هفته
  • ماه
  • سال
  • کشف و ضبط ۹ قبضه سلاح شکاری در سیاهکل

  • افتتاح ۲۲ پروژه به مناسبت دهه مبارک فجر درسیاهکل

  • فاطمه سلام‌الله علیها و یک سؤال

  • پایان ۳ماه فرار قاتل کارمند تأمین اجتماعی سیاهکل

  • واکاوی تازه‌ترین ادعاهای شهردار سیاهکل

  • اظهارات قابل تأمل شهردار سیاهکل در رابطه با پیگیری سؤالات بی‌پاسخ خود توسط درسیاهکل

  • میادین شهر سیاهکل با چه مجوزی این‌چنین ساخته ‌شده‌اند؟! + تصاویر

  • شورای شهر بلای جان ما شده‌اند/ وقتی شهرداری نااهلی شورا را ببیند می‌تواند با آن‌ها همسو شود؟/ می‌خواهید جایی که در حال زیباسازی است را تخریب کنید؟/ شورا جای جوان بی‌تجربه نیست/ بنا نبود بعد از چهل سال ما صف مرغ و روغن تشکیل بدهیم

  • شهردار به جلسه شورا نرفت! / شهردار خطاب به شورا: در جلسات به مکاتبات بی‌پاسخ بپردازید/ شما را به نشست خبری دعوت می‌کنم + تصویر نامه

  • شهردار سیاهکل به شورا فراخوانده شد/ مستندات خواسته‌های ناصواب اعضای شورا را با خود بیاورید

  • «محمدرضا فیضیان ملومه» رئیس بهزیستی سیاهکل شد/ رئیس سابق بهزیستی سیاهکل به آستانه رفت + تصاویر

  • امدادرسانی هلال‌احمر به سیل‌زدگان روستای عین شیخ + تصاویر

  • کمپ نگهداری از سگ‌های بدون صاحب به همت بانوی سیاهکلی یک‌ساله شد/ ناطقی: عقیم‌سازی بهترین راه برای بازگرداندن سگ‌ها به حیات وحش + تصاویر

  • «فرداد قنبری» به شورا بازگشت

  • بازار هفتگی سیاهکل تعطیل می‌شود

  • بررسی دستاوردهای پنج سال توافق هسته‌ای برای ایران؛ همچنان همان «تقریباً هیچ»!

  • با رد اعتبارنامه تاجگردون؛ مبارزه با مفاسد در مجلس کلید زده شد/ خیلی دیر است که رئیس دولت بعد از هفت سال تازه اعتراف کند در مسئله مسکن ناکارآمدی داشته است

  • مجمع نمایندگان گیلان در انتخاب نماینده معین آستانه‌اشرفیه تجدیدنظر کند

  • جوان سیاهکلی تنها جان‌باخته آتش‌سوزی بازار پردیس کیش + جزئیات و تصاویر

  • هفته
  • ماه
  • سال
  • کشف و ضبط ۹ قبضه سلاح شکاری در سیاهکل

  • فاطمه سلام‌الله علیها و یک سؤال

  • افتتاح ۲۲ پروژه به مناسبت دهه مبارک فجر درسیاهکل

  • اظهارات قابل تأمل شهردار سیاهکل در رابطه با پیگیری سؤالات بی‌پاسخ خود توسط درسیاهکل

  • واکاوی تازه‌ترین ادعاهای شهردار سیاهکل

  • شورای شهر بلای جان ما شده‌اند/ وقتی شهرداری نااهلی شورا را ببیند می‌تواند با آن‌ها همسو شود؟/ می‌خواهید جایی که در حال زیباسازی است را تخریب کنید؟/ شورا جای جوان بی‌تجربه نیست/ بنا نبود بعد از چهل سال ما صف مرغ و روغن تشکیل بدهیم

  • شهردار به جلسه شورا نرفت! / شهردار خطاب به شورا: در جلسات به مکاتبات بی‌پاسخ بپردازید/ شما را به نشست خبری دعوت می‌کنم + تصویر نامه

  • ولایت مداری زینب

  • پدر شهید «حسن شیرعلی پور» دار فانی را وداع کرد

  • یلدای تنهایی، به از دورهمی های کرونایی است

  • شهردار سیاهکل به شورا فراخوانده شد/ مستندات خواسته‌های ناصواب اعضای شورا را با خود بیاورید

  • مدرک «معادل فوق‌لیسانس» ⁧نماینده منتخب «لاهیجان (و سیاهکل)⁩» ضمن ارزش استخدامی، برای نمایندگی مجلس بلااشکال است + سند

  • «محمدعلی دلیلی» سؤالات مردم را پاسخ داد

  • سؤالات خود را از شهردار و اعضای شورای شهر سیاهکل بپرسید/ طرح سؤال فقط در وب‌سایت درسیاهکل

  • «علیرضا پایمرد» سرپرست آموزش و پرورش دیلمان شد + عکس

  • قطعاً اظهارنظر فرماندار محترم با تحریف مواجه شده است!/ از بدو ورود در شهرستان سیاهکل سکونت دارم!/ حضور دائمی خانواده‌ام درسیاهکل ممکن نیست!

  • نامه‌ای به منتخب محترم مردم سیاهکل و لاهیجان/ درد را گفتی؛ درمانش چه شد

  • آقایان شورا؛ آیا شهردار درسیاهکل ساکن است؟! / آماده کمک به شهردار برای اثبات سکونت و یا عدم سکونت وی هستیم

  • سیاهکل به جای بیمارستان درمانگاه دارد

یادداشت ها
محمد امیری میکال

فاطمه سلام‌الله علیها و یک سؤال

معین رمضانی

قاچاق کالا و تأثیر آن در امنیت اجتماعی مناطق مرزی کشور

محمد امیری میکال

ولایت مداری زینب

مهدی خورسند لیه‌چاک

به بهانه پویش سراسری سپاس؛ کادر درمان، ممنونیم

    • مقام معظم رهبری
    • گیلان
    • سیاسی
    • تبلیغات در سایت
    • نماز جمعه
    • سیاهکل
    • ورزشی
    • مذهبی
    • دیلمان
    • اجتماعی
    • تودیع و معارفه
    • روستاها
    • حوادث
    • معرفی کتاب
    • انتخابات
    • مناطق دیدنی
روز
۱
۲
۳
۴
۵
۶
۷
۸
۹
۱۰
۱۱
۱۲
۱۳
۱۴
۱۵
۱۶
۱۷
۱۸
۱۹
۲۰
۲۱
۲۲
۲۳
۲۴
۲۵
۲۶
۲۷
۲۸
۲۹
۳۰
۳۱
ماه
فروردین
اردیبهشت
خرداد
تیر
مرداد
شهریور
مهر
آبان
آذر
دی
بهمن
اسفند
سال
۱۳۹۲
۱۳۹۳
۱۳۹۴
۱۳۹۵
۱۳۹۶
۱۳۹۷
۱۳۹۸
۱۳۹۹
Developed By

کلیه حقوق برای پایگاه خبری درسیاهکل محفوظ است. استفاده از مطالب این پایگاه خبری با ذکر منبع بلامانع است.
Copyright© www.DarSiahkal.ir 2016 - All rights reserved

↑