-
زباله ها را به جای دیگری منتقل کنیم/ چرا کشاورز نمی تواند در زمین خود خانه بسازد؟! + فیلم
-
سقوط هواپیمای آموزشی فراجا + فیلم
-
«محمدصالح ضیایی حلیمه جانی» فرماندار شهرستان بندرانزلی شد
-
سوءقصد به ۳ قاضی در دیوان عالی کل کشور / ضارب پس تیراندازی اقدام به خودکشی کرد
-
کشف ۶۰۰ سکه تاریخی توسط ۲ نوجوان در شیراز؛ حراج سکههای هخامنشی در نیویورک
-
افتتاح اتاق عمل بیمارستان غدیر سیاهکل بعد از ۱۰ سال انتظار
-
هیئت رئیسه جبهه اصلاحات لاهیجان انتخاب شد
-
نخستین غار آبی گیلان ثبت ملی شد
-
کاهش قیمت گوشت گرم در ماههای آینده
-
ایجاد حدود ۲هزار شغل در گیلان/ تحقق ۱۰۰ درصدی تسهیلات اشتغالزایی
-
طرح خوب / تبدیل پسماند تر به کود آلی در باغات خشکبیجار
-
تولید فرآوردههای دامی عشایر گیلان افزایش یافت
-
دولت برنامهای برای گرانی گازوئیل ندارد
-
پرداخت ۷۴۰ میلیارد ریال تسهیلات اشتغال در رودسر
-
کشف جسد جوان ۲۴ ساله در سیاهکل
-
بار دیگر تصادف در اتوبان مرگ سیاهکل و جان باختن یک جوان + فیلم
-
همسر شهید «سجاد طاهرنیا» درگذشت + فیلم
-
اسامی ۳۶ نامزد انتخابات مجلس دوازدهم در لاهیجان و سیاهکل منتشر شد
-
عضو شورای اسلامی شهر سیاهکل دار فانی را وداع کرد
-
یک سیاهکلی مدیرکل حوزه ریاست دانشگاه آزاد اسلامی استان تهران شد
-
دکتر «محمد زمانی» سرپرست بیمارستان غدیر سیاهکل شد
-
عضو اسبق شورای شهر دیلمان رئیس آب و فاضلاب کومله شد + سوابق
-
بازگشت دکتر «محمد زمانی» به شبکه بهداشت و درمان سیاهکل/ جایگزینی زمانی و شیری تکرار شد + تصاویر
-
خادم الرضا، خادم جمهور ایران، آیت الله دکتر سید ابراهیم رئیسی، رئیس جمهوری اسلامی ایران در راه خدمت به مردم به درجه رفیع شهادت رسید
سلام برحضرت آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم ازاینکه به مسایل اجتماعی توجه می کنید و مشکلات جامعه ما از قبیل مواد مخدر و… را گوشزد میفرمایید جای تقدیر وتشکر دارد ارادتمند .شریفی از لاهیجان
سلام بر حضرت استاد سیداصغر سعادت آیا مساله مبارزه با اعتیاد و مواد مخدر و ازین زهرمارها کمتر از مساله فیش های حقوقی ا
است چرا مسولین و سیاسیون و نمایندگان مجلس و ……به این مساله مهم که این همه آسیب ما دی و معنوی و….به جامعه و خانواده ها و کشور و.. وارد کرده توجه نمی کنند
چرا در فضاهای مجازی که این همه بحث و
جنجال دربا ه فیش های حقوفی دارند درباره
راه های مقابله با اعتیاد و مواد مخدر و…
ندارند و چرا وچرا وچرا .
خدا به شما اجر وخیر بده که دراین باره قلم خوب زدید
تشکر
معلم بازنشسته از آستانه اشرفیه
درود بر سید اولاد پیغمبر سادات نورچشم مایند
بخصوص سیدی که عالم هم باشه
سخنان حضرت آیت الله خامنه ای درباره مبارزه با مواد مخدر: رهبر معظم انقلاب در ۲۲ مهر ۱۳۹۱ در جمع مردم اسفراین چنین فرمود :
…به اعتقاد بنده این خود جوانان هستند که باید با شور و نشاط با مساله موادمخدر مبارزه کنند.
– دشمنان تلاش میکنند که جوانان ما را اسیر کنند، حالت تخدیرشدگی، بیتفاوتی و زمینخوردگی را به جوانان ما تحمیل کنند، اما آنکه اول از همه در مقابل این مساله باید بایستد در درجه اول خود جوانان هستند. البته مسئولان ذیربط نیز وظیفه دارند، اما هیچ عاملی به قدر عامل درونی یعنی مردم نمیتواند در مقابل این انحرافات بایستد.
– قطعا ایستادگی جوانان ما خواهد توانست آنچه را که باندهای مهلک و مضر دنبال میکنند خنثی کند.
– روحیه شور و نشاط باید نگه داشته شود، باید توجه کرد که دشمن در صدد آن است که این شعله نشاط و سرزندگی و تحرک را از جوانان ما سلب کند اما باید از همین روحیه برای مواجهه با خطر بزرگ موادمخدر استفاده شود.
سلام دارم تی خدمت حاجی سید عزیز
مواد بلای جانه
درد وبلای مانه
مردم اسیر بگوده
جوان هلاک نموده
جونت بی بلا بی
وجودت پرطلا بی
سید نورانیم
واسه تو قربانیم
در دل ما جا داری
خیلی خاطرخواه داری
سلام عجیبه در این زمونه که هرار و یک دام برا جوونها
درست شده چطور جوون ها پاک باشن
خیلی مسولیین که توجهی به جوون ها ندارن
فقط حرف دارن
خدا بداد مون و جوون هامون برسن
سلام بر سید بزرگوار
در دلِ ما جا داری
خیلی خاطر خواه داری
در دلِ ما جا داری
خیلی خاطر خواه داری
در دلِ ما جا داری
خیلی خاطر خواه داری
سلام به حضرت آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم . هممحلگی عزیزم. مدت ها توفیق زارت تون نداشتم. توسایت سیاهکل توفیق زیارت شد خدا روح برادر شهید تون شهید سیدعلی سعادت میرقدیم و پدر بزرگوارتون مرحوم سید یوسف سعادت رو شاد کنه عمرتون به بقای آفتاب
هم محلگی تون صفری از سادت محله لاهیجان
عوارض قلبی و عروقی پژوهش های اخیر ثابت کرده است که رابطه مشخصی بین استفاده از مواد مخدر و بروز عوارض قلبی و عروقی وجود دارد. گرفتگی رگ های قلب، آسیب رسیدن به شریان ها، غیر منظم شدن ضربان قلب، و یا سکته قلبی از رایج ترین این عوارض هستند. بعلاوه افرادی که مواد مخدر را به صورت تزریقی مصرف می کنند، به پیامدهایی چون ویروسی شدن رگ های خونی و دریچه های قلب و رخم شدن یا پارگی رگ ها نیز دچار می شوند. افرادی که مواد مخدر مصرف می کنند اغلب پروتئین کمی دریافت می کنند که همین امر باعث تحلیل رفتن ماهیچه ها شده و رسوب چربی داخل عروق و فشار خون را نیز افزایش می دهد.
سلام.ضمن تشکر از استاد سیداصغرسعادت
برخی از عوارض موادمخدر که برگرفته از
اینترنت است به تدریج منعکس می کنم
مواد مردمه بدبخت بگوده
سلام و ادب و احترام دارم به همه عزیزانی که با نگاه خوب و زیبایشان به بنده اظهار لطف و محبت نمودند و نیز از هم محلگی بزرگوار آقای صفری نیز صمیمانه سپاسگزارم. امیدواریم که همه ما و مسؤلین در جهت ادای تکالیف شرعی و انسانی و اجتماعی و نیز زدودن لکه سیاه اعتیاد و مواد مخدر از جامعه اسلامی و کشور عزیز ما ایران ، موفق و سربلند باشیم . انشاءالله .
سیداصغرسعادت میرقدیم
۲۷ مرداد ۱۳۹۵ ه.ش
چهادهم ذی القعده ۱۴۳۷ ه.ق
برخی از آفات و خطرات مواد مخدر و اعتیاد :
توجه : در کامنت قبلی در باره عوارض قلبی و عروقی مواد مخدر و اعتیاد مطلبی گذاشته شده بود . به کامنت قبلی مراجعه شود.
یکی دیگر از خطرات و آفات اعتیاد و مواد مخدر مشکلات دستگاه تنفسی است :
(مشکلات دستگاه تنفسی برای کسانی که آلوده به اعتیاد و مواد مخدر هستند )
مصرف مواد مخدر تاثیرات زیادی بر سلامت دستگاه تنفسی انسان می گذارد. برای مثال کشیدن سیگار عامل بروز بسیاری از بیماری های ریوی مانند برونشیت، امفیزم و سرطان ریه می باشد. برونشیت بیماری است که در آن دیواره لوله های برونش یا نایژه ها، که نای را به شش ها متصل می کنند ملتهب شده و بنابراین میزان هوای کمتری به شش ها می رسد و در مسیر راه های هوایی نیز خلط های سنگینی ایجاد می شود. برونشیت مزمن معمولا با سرفه های بسیار خشن و خلط دار همراه است. افراد مبتلا به برونشیت مزمن درجات مختلفی از مشکلات تنفسی را تجربه می کنند. این بیماری را با نام های ” بیماری انسدادی مزمن ریوی” یا ” بیماری انسدادی مزمن راه های هوایی” نیز می شناسند. این واژه ها نشان می دهند که مهمترین عارضه دود کردن مواد، سخت شدن ورود و خروج هوا به شش ها است و همین موضوع است که باعث ایجاد مشکلات تنفسی می شود. اکثر مواد مخدری مانند سیگار، تریاک، حشیش، شیشه، هروئین و… که به صورت تدخینی یا کشیدنی مصرف می شوند حاوی گازهای سمی و خطرناکی همچون مونواکسید کربن بوده و مصرف طولانی مدت آنها باعث تخریب ریه ها می شود. گاهی این تخریب بهحدی زیاد می شود که قسمت عمده ای از ریه ها از کار افتاده و فرد از کوچک ترین فعالیت های روزمره خود نیز عاجز شده و یا به پیوند ریه نیاز پیدا می کند. علاوه بر آن احتمال بروز سرطان ریه نیز برای افرادی که از مواد مخدر دود می کند بسیار بیشتر است.
سلام به آیت الله سیداصغرسعادت میرقدیم یکی از آفات اعتیاد طلاق هستش
یکی دیگر دزدی است
یکی دیگر گدایی معتاد ها است
و همچنین ناامنی برای محله و محیط
و… بقیه هم بعدا ….
سیاهکلی
باسلام
برخی از آفات و خطرات مواد مخدر و اعتیاد :
استعمال مواد مخدر انسان را دچار بی تفاوتی نسبت به پستی و بلندی های زندگی می کند یعنی در شخص معتاد شخصیت عذر اجتماعی بروز می کند و اکثر آنان در حالتی جنگ و گریزاند با اجتماع میانه خوبی ندارد ونه تنها به افراد بلکه به اجتماع نیز وفادار نیستند اینان عادات و رسوم ملی ومذهبی رازیرپا می گذارند .
حس مسئولیت فردی و اجتماعی ندارند، اغلب قید و بندی احساس نمی کنند، خود پسنداند و دیگران را مسئول اعمال و رفتار خود قلمداد می کنند، نمی توانند احساس گناه کنند، مرتب از دیگران انتقاد دارند و تمایل به کار کردن ندارند اگر هم به کاری مشغول شوند نمی توانند به خوبی آن را انجام دهند، معتادان به ظاهر خود بی علاقه اند، زیاد دروغ می گویند، افکار عجیب و غریبی دارند ودر حالت افسردگی و گوشه گیری به سر می برند .
در واقع استعمال مواد مخدر اراده شهامت و جرات را از بین می برد افراد مبتلا را به طور کامل بی هدف می کند قدرت جسمی آنها را به تحلیل می برد وآنان جرات مقاومت ایستادگی و پشتکار در برابر مشکلات را از دست می دهند تنها هدف فرد معتاد بدست آوردن ماده مورد اعتیاد است تا زمانی که نشئه است ایمان و اعتقادش پا به برجاست و وقتی خمار می شود بجز مواد مخدر چیز دیگری را پذیرا نیست معتادان به تریاک اغلب علاقه مندند که تنها و بدون مسئولیت خانوادگی بسرببرند زیرا لذت خود را فقط در منقل و وافور می بینند و در کنار آن احساس خوشبختی میکنند ودیگر نیازی به خانواده ندارند.
بین شخصیت و اعتیاد رابطه ای متقابل وجود دارد یعنی فرد به علت وضع خاص شخصیتی و نیازها و شکستها ، ناتوانی در برخورد با مسائل وناکامی در زندگی عدم ثبات عاطفی وناملایمات دیگر به اعتیاد روی می آورد وبدین ترتیب بین اعتیاد و شخصیت دور باطلی ایجاد می گردد که مبارزه با آن مستلزم تغییر شرایط بیرونی و درونی از طریق ایجاد اراده و روحیه ای قوی وآسیب ناپذیر می باشد بالاخره فساد بافت های مغزی در اثر مصرف مواد مخدر موجب می گردد که شخص کنترل حرکات خود را از دست بدهد و آمادگی آسیب رسانی به خود و دیگران را پیدا نماید.
راه های درمان اعتیاد+معتادان :
آیا اعتیاد درمان پذیر است؟
علیرغم اینکه اعتیاد یکی از پیچیده ترین بیماریها می باشد چنانچه فرد تمایل واقعی به درمان داشته و این امر برایش ارزشمند باشد و با روش درست به پیش رود قطعا درمان می گردد…درمان اعتیاد یکی از دشوارترین و پیچیده ترین موارد درمانی در علم پزشکی بوده و موفقیت درمان تنها با آمیزه ای از علم، تجربه، هنر، عشق، صبر و تعهد کادر درمانی در قالب یک کار گروهی منسجم حاصل می گردد که تحقق این همه متاسفانه کمتر به چشم می خورد.
– آیا درمان اعتیاد را می توان تضمین نمود؟
درمان اعتیاد شامل دو بخش عمده درمان وابستگی جسمی (که اصطلاحا به آن سم زدائی می گویند) و درمان وابستگی روانی می باشد که درمان وابستگی روانی مهمترین بخش آن می باشد . در درمان وابستگی جسمی پزشک نقش عمده را داشته ولی در درمان وابستگی ذهنی و روانی ، بیمار نقش اصلی را ایفا می نماید….
ترک مواد مخدر با چه علائم جسمی و روانی همراه است؟
بدنبال قطع مصرف مواد مخدر در فردی که اعتیاد به این مواد دارد علائم متعددی بروز می کند که اصطلاحا به آن سندرم محرومیت (Withdrawal Syndrome) گفته می شود. این سندرم شامل:
درد عضلانی-استخوانی ، بیخوابی، بیقراری، عطسه، آبریزش بینی، خمیازه، اسهال، تهوع و استفراغ، بی اشتهایی، ضعف وبیحالی، پرش اندامها، احساس سرما و گرما، لرز، تعریق، تپش قلب، اشک ریزش، درد شکم، هذیان، پرخاشگری، وسوسه به مصرف مواد …. می باشد . شدت علائم فوق در افراد مختلف متفاوت بوده و تحمل آنها بدون اقدامات درمانی صحیح بسیار دشوار می باشد….
آیا ترک اعتیاد می تواند سلامتی فرد را به مخاطره افکند؟
درمان وابستگی جسمی به مواد مخدر که اصطلاحا سم زدائی نامیده شده و در جامعه به ترک اعتیاد معروف است در مواردیکه بیمارتحت ارزیابی صحیح پزشکی و آزمایشات لازم انجام نگرفته و یا استانداردهای مراقبتهای پزشکی و پرستاری رعایت نشود می تواند با خطرات جدی همراه باشد، در غیر اینصورت سم زدائی سلامتی فرد را مورد تهدید قرار نمی دهد. سم زدائی از نظر علمی عبارتست از بکار بردن روشهایی که به بیمار کمک نماید تا دوره ترک را با حداقل علائم و بطور کنترل شده و بی خطر پشت سر گذارد….
سم زدائی با چند روش علمی انجام می پذیرد؟
در حال حاضر پنج روش علمی جهت سم زدائی وجود دارد که هر یک با مزایا و محدودیتهایی همراه می باشد. این روشها عبارتند از :
روش علامتی ،روش جایگزینی ، روش سریع (RD) و روش فوق سریع (URD یا UROD) که دو روش اول عمدتا” بصورت سرپایی و دو روش آخر الزاما” بصورت بستری انجام می پذیرد. علاوه بر روشهای فوق که در مرکز تخصصی نوین برای بیماران مختلف انتخاب و انجام می پذیرند، طب سوزنی نیز از روشهای علمی سم زدائی است که در این مرکز استفاده نشده و در موارد خاصی کاربرد دارد…………………..
اعتیاد و موادمخدر یکی از چهار بحران مهم بشر در قرن حاضر است:
اعتیاد بحرانی است که این روزها برای بسیاری از ما عادی شده است. شاید به خاطر گسترش روزافزون آن و یا شاید به خاطر ناامیدی ما از مبارزهی درست و مؤثر با این بحران. اما واقعیت این است که اعتیاد همچون حیوانی درنده هر روز بسیاری از همنوعان ما را به کام خود می برد. آمار اعتیاد و انواع مختلف مواد مخدر، به سرعت رو به گسترش است و بسیاری از این مواد جدید، ، آثار سوء جسمی و روانی غیر قابل بازگشتی دارند.
□ مسئلهی اعتیاد در کنار بحران زیستمحیطی، بحران هستهای و بحران جمعیت یکی از چهار بحران مهم بشر در قرن حاضر است.
□ بر اساس تحقیق دفتر برنامهی کنترل مواد و جرم سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۳، حدود ۲۰۰ میلیون نفر در جهان از وابستگی به مواد مخدر رنج میبردند. به عبارت دیگر تا آن سال ۴٫۷ درصد از جمعیت بالای ۱۵ سال جهان به این اختلال دچار شده بودند.
□ طبق برآورد ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال ۸۲، تعداد افراد معتاد به مواد مخدر در ایران، دو میلیون نفر است که شامل ۱٫۲۰۰٫۰۰۰ نفر معتاد دائمی و ۸۰۰٫۰۰۰ نفر معتاد تفننی است. این افراد سالانه حدود ۷۴۷ تن مواد مخدر مصرف میکنند.
□ بر اساس مطالعات انجام شده، در ایران ۴ درصد از افراد دچار اعتیاد، قبل از ۱۵ سالگی، ۲۴/۴ درصد در سنین ۱۵ تا ۱۹ سالگی و در کل ۵۶ درصد آنها قبل از ۲۴ سالگی مصرف مواد را شروع کردهاند. [۴]
جغرافیای مواد مخدر در جهان
□ افغانستان بزرگترین تولیدکننده تریاک در جهان است. [۵] و به تنهایی ۵۰ درصد هروئین جهان و ۸۰ درصد هروئین اروپا را تأمین میکند.
□ در سال ۱۹۹۹، درآمد ناشی از تولید مواد مخدر در افغانستان ۲۵ میلیارد دلار اعلام گردید؛ در حالی که در همان سال کشاورزان افغانی تنها ۱۸۰ میلیون دلار در قبال کشت خشخاش دریافت کردند.
□ پاکستان در مرتبه دوم تولید تریاک در جهان قرار دارد. درآمد سالانه پاکستان از تجارت مواد مخدر، حدود ۷۴ میلیارد روپیه است که ۵۰ درصد کل درآمد سالانه پاکستان را تشکیل میدهد.
□ کشورهای تایلند، برمه و لائوس از دیگر تولیدکنندگان عمده تریاک در جهان محسوب میشوند. این سه کشور در جنوب شرقی آسیا قرار دارند و در زمینه تولید مواد مخدر به مثلث طلایی معروف هستند.
□ بر اساس برآوردهای جهانی، گردش پول ناشی از تجارت مواد مخدر در جهان ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود، یعنی چیزی برابر تجارت نفت و اسلحه در دنیا.
سلام و عرض ارادت داریم به حضرت آیت الله
سیداصغرسعادت میرقدیم لاهیجی
التماس دعا
از مکافات عمل غافل مشو
گندم از گندم بروید جو زجو
هر کس هندونه خورد باید پای لرزش هم بشینه
کسی هم که آلوده به مواد و اعتیاد بشه
نکبت و بدبختی هم داره
جوانان خیلی باید حواسون جمع باشه تا گرفتار دام
اعتیاد نشند
اعتیاد هیولای هزار سر
هیولای هزار سر
واقعا وحشت آور
اعتیاد و موادمخدر یکی از چهار بحران مهم بشر در قرن حاضر است:
اعتیاد بحرانی است که این روزها برای بسیاری از ما عادی شده است. شاید به خاطر گسترش روزافزون آن و یا شاید به خاطر ناامیدی ما از مبارزهی درست و مؤثر با این بحران. اما واقعیت این است که اعتیاد همچون حیوانی درنده هر روز بسیاری از همنوعان ما را به کام خود می برد. آمار اعتیاد و انواع مختلف مواد مخدر، به سرعت رو به گسترش است و بسیاری از این مواد جدید، ، آثار سوء جسمی و روانی غیر قابل بازگشتی دارند.
□ مسئلهی اعتیاد در کنار بحران زیستمحیطی، بحران هستهای و بحران جمعیت یکی از چهار بحران مهم بشر در قرن حاضر است.
□ بر اساس تحقیق دفتر برنامهی کنترل مواد و جرم سازمان ملل متحد در سال ۲۰۰۳، حدود ۲۰۰ میلیون نفر در جهان از وابستگی به مواد مخدر رنج میبردند. به عبارت دیگر تا آن سال ۴٫۷ درصد از جمعیت بالای ۱۵ سال جهان به این اختلال دچار شده بودند.
□ طبق برآورد ستاد مبارزه با مواد مخدر در سال ۸۲، تعداد افراد معتاد به مواد مخدر در ایران، دو میلیون نفر است که شامل ۱٫۲۰۰٫۰۰۰ نفر معتاد دائمی و ۸۰۰٫۰۰۰ نفر معتاد تفننی است. این افراد سالانه حدود ۷۴۷ تن مواد مخدر مصرف میکنند.
□ بر اساس مطالعات انجام شده، در ایران ۴ درصد از افراد دچار اعتیاد، قبل از ۱۵ سالگی، ۲۴/۴ درصد در سنین ۱۵ تا ۱۹ سالگی و در کل ۵۶ درصد آنها قبل از ۲۴ سالگی مصرف مواد را شروع کردهاند. [۴]
جغرافیای مواد مخدر در جهان
□ افغانستان بزرگترین تولیدکننده تریاک در جهان است. [۵] و به تنهایی ۵۰ درصد هروئین جهان و ۸۰ درصد هروئین اروپا را تأمین میکند.
□ در سال ۱۹۹۹، درآمد ناشی از تولید مواد مخدر در افغانستان ۲۵ میلیارد دلار اعلام گردید؛ در حالی که در همان سال کشاورزان افغانی تنها ۱۸۰ میلیون دلار در قبال کشت خشخاش دریافت کردند.
□ پاکستان در مرتبه دوم تولید تریاک در جهان قرار دارد. درآمد سالانه پاکستان از تجارت مواد مخدر، حدود ۷۴ میلیارد روپیه است که ۵۰ درصد کل درآمد سالانه پاکستان را تشکیل میدهد.
□ کشورهای تایلند، برمه و لائوس از دیگر تولیدکنندگان عمده تریاک در جهان محسوب میشوند. این سه کشور در جنوب شرقی آسیا قرار دارند و در زمینه تولید مواد مخدر به مثلث طلایی معروف هستند.
□ بر اساس برآوردهای جهانی، گردش پول ناشی از تجارت مواد مخدر در جهان ۱۵۰۰ تا ۱۶۰۰ میلیارد دلار تخمین زده میشود، یعنی چیزی برابر تجارت نفت و اسلحه در دنیا.
علل مبتلا شدن به اعتیاد و موادمخدر :
۱- جستجوی پناهگاه : انسان کنونی با از دست دادن ارزش های معنوی دچار اضطراب و پریشانی گردیده است و بدنبال یافتن پناهگاه و مایه آرامشی می باشد از این رو زمانی که اوضاع را بر وفق مراد خود نمی بیند به سراب ها دل می بندد.
۲- دوستان ناسالم : تنگناهای زندگی وبیشتر سهل انگار یها و بی دقتی ها در انتخاب دوستان موجب می گردد که افرادی به حریم خانواده ها و منازل راه یابند که هیچ نوع شایستگی دوستی و آشنایی در آنها وجود ندارد اینان همان افرادی هستند که معاشران خود را به راه های انحراف اعتیاد و آلودگی ها سوق می دهند .
۳- کام جویی در عالم خیال : مواد مخدر ، انسان ها در عالم خیال سیر می دهد و آنها را از واقعیت های زندگی دور نگه می دارد از این رو کامیابی خیالی و تسکین خاطر موقتی برای کسانی که در صحنه های واقعی زندگی موفقیتی به دست نیاورده اند عاملی جهت روی آوردن به این گونه مواد به شمار می آید.
۴- بیکاری و اشتغال کاذب
۵- سابقه اعتیاد در خانواده
۶- کنجکاوی و حساسیت دوران بلوغ
۷- محرومیت در خانه وخانواده
۸- آزادی بیش از حد
۹- فقدان ایمان ودرک فضائل انسانی
۱۰- محیط مساعد
۱۱- خانواده از هم پاشیده و متزلزل
نظر مراجع وبزرگان درباره مواد مخدر :
وَلاتُلقُوا بِاَیدیکُم اِلَی التََّهلُکَه سوره بقره آیه ۱۹۵ به دست خودتان ،خودرابه هلاکت نیندازید قال رسول الله (ص): حَرام عَلی اُمَتی کُلُ…
گزیدهای از بیانات و فتاوای مراجع معظم تقلید وعلما در خصوص حرمت مواد مخدر
قرآن کریم : وَلاتُلقُوا بِاَیدیکُم اِلَی التََّهلُکَه سوره بقره آیه ۱۹۵ به دست خودتان، خودرابه هلاکت نیندازید
قال رسول الله (ص): حَرام عَلی اُمَتی کُلُ مُفتِر وَمُخَدِر کل سستی آورها ومخدرها بر امت من حرام است (کتاب الضاروالنافع)
*حضرت امام خمینی (ره): تریاک آوردن وپخش کردن بین مردم، هروئین آوردن وپخش کردن بین جوانهای ما، ملت مارا از بین خواهد برد. اینها خودشان قبل از این که عذاب الهی برایشان بیاید قبل از این که شلاق الهی به آنها بخورد، خودشان ملاحظه بکنند و نکنند، ترک کنند این را این جنایت است این کشیدنِ جوانهای برومند ماست به از بین رفتن، این فساد نسل است.
*حضرت امام خمینی (رضوان ا… تعالی علیه):
این (مواد مخدر) مایه فساد است، فساد را باید برداشت تا دیگران اصلاح شوند.
*ولی امر مسلمین حضرت آیت ا… العظمی خامنه ای:
استعمال مواد مخدر واستفاده ازآنها با توجه به آثار سوءشان از قبیل ضررهای شخصی واجتماعی قابل ملاحظه ای که بر استعمال آنها مترتب میشود حرام است و به همین دلیل، کسب درآمد با آنها از طریق حمل ونقل و نگهداری و خرید وفروش و غیر آن هم حرام است.
*حضرت آیت ا… العظمی نوری همدانی:
….. در قرآن کریم هست هر چیزی که برای بدن مضر باشدحرام است این فرهنگ باید در جامعه جا بیافتد که چیزی که مضر است حرام است ومواد مخدر برای بدن مضر است.
*حضرت آیت ا… العظمی فاضل لنکرانی:
باید سازمان تبلیغات ما یکی از مسائلی را که به مبلغین تأکید میکند مسئله مواد مخدر و مبارزه با آن باشد اینها صحبت کنند در مجالسی که متناسب است وضررهای دنیوی و اخروی استفاده ازمواد مخدررا بیان کنند.
*حضرت آیت ا… العظمی بهجت:
آیا اینها راستی راستی درحکم شرعی شک دارندکه حرام است؟! من یادم میآید که حضرت آیت ا… بروجردی (ره) هم فتوای به حرام بودن دادند…. مصرف هروئین و نظیر آن حرام است و آنچه در ارتباط با آن است حکم خود آن را دارد و خرید و فروش آن هم جایزنیست و اعتیاد به تریاک جایز نیست و مقدمات آن هم جایز نیست و احتراز لازم است …
*حضرت آیت ا… العظمی مکام شیرازی:
بدون شک استعمال مواد مخدر یکی از محرمات است که ادلّه مختلف شرعیه بر حرمت قطعی آن دلالت دارد و بر همه مسلمانان واجب است که از این مواد پلید پرهیز و اجتناب کنند و فرزندان و بستگان و آشنایان خود را از آنها شدیداً بر حذر دارندو هرکس هرگونه کمکی به کشت و تهیه و حمل و نقل و پخش این مواد کنند، مشمول مجازات الهی خواهد بود و هرگونه درآمد از آن حاصل شود حرام و نامشروع است همه مسلمین باید بدانند یکی از نقشه های خطرناک دشمنان مخصوصاً برای نابود کردن ایمان و توان جوانان، توسعه همین مواد مخدر میباشد، بنابراین بر حکومتهای اسلامی و عموم مردم واجب است که با آن مبارزه کنند و ان شاء ا… روزی بیاید که مواد مخدر از سرزمین کشورهای اسلامی ریشه کن گردد.
*حضرت آیت ا… مشکینی:
… برای ما فرق نمی کندخریدن یا فروختن یا استعمال همه اش حرام است … فتوائی که در زمان طاغوت درباره تریاک از مرحوم آیت ا… العظمی حاج ابوالحسن اصفهانی رسیده، ایشان نوشته اند افیون حرام است …
مراجع درباره مواد مخدر چه می گویند؟ :
در قرآن کریم مطلبی در رابطه با حرام بودن مصرف مواد مخدر بیان نشده است. این که چرا در قرآن حرام بودن تریاک مطرح نشده، این است که در آن زمان هرویین، تریاک، حشیش و غیره نبود و اگر چیزی به نام تریاق وجود داشت، به عنوان پادزهر دارویی بود. اگر به این شکل امروزی وجود داشت، قطعاً اسلام آن را حرام می کرد. طبیعی است از انسان عاقل انتظار نمی رود که علیه سلامتی اش اقدام کند و به بدنش آسیب وارد کند چه آسیب به شکلی باشد که بدن مجروح شود و یا به شکلی باشد که منجر به مرگ شود.
در قانون اسلامی نیز مسلمانان از آسیب رساندن به خود و دیگران منع شده اند و می دانیم مصداق کامل و بارز آسیب رساندن انسان به خودش، اقدام به خودکشی است و آن بالاترین آسیب ها می باشد.
لیکن مواردی که در قرآن با توجه به مطالب قید شده اشاره گردیده است که برای نمونه می توان به آیه های ذیل اشاره نمود.
الف) لا تُلْقُوا بِأَیْدیکُمْ إِلَى التَّهْلُکَهِ وَ أَحْسِنُوا إِنَّ اللَّهَ یُحِبُّ الْمُحْسِنینَ ( آیه ۱۹۵ سوره بقره)
ترجمه: خود را به دست خود به هلاکت نیفکنید، و نیکی کنید که بی تردید خداوند نیکوکاران را دوست دارد.
ب ) لا تَقْتُلُوا أَنْفُسَکُمْ إنَّ اللَّهَ کانَ بِکُمْ رَحیماً ( آیه ۲۹ سوره نساء)
ترجمه: خودکشی نکنید و همدیگر را نکشید، و خود را به هلاکت گناه نیفکنید که همانا خداوند همواره به شما مهربان است.
نظر حضرت رسول اکرم (ص) در خصوص حرام بودن مصرف مواد مخدر
قال رسول الله (ص) : حَرام عَلی اُمَتی کُلُ مُفتِر وَ مُخَدِر
کل سستی آورها ومخدرها بر امت من حرام است (کتاب الضاروالنافع)
نظر علماء در خصوص حرام بودن مصرف مواد مخدر
الف ) شیخ مفید (متوفی ۴۱۳ ه . ق) نخستین کسی است که از بنگ و سکرآور بودن آن سخن گفته و بعد از او هم علمای دیگر مطالبی درباره مواد سکرآور و مخدر در کلمات خود دارند.
ب ) شیخ بهائی (متوفی ۱۰۳۱ ه . ق) می نویسد: «خوردن بنگ حرام است.»
نظر فقهاء در خصوص حرام بودن مصرف مواد مخدر
علاوه بر موارد قید شده در توضیح المسائل فقهاء که برای تمام عموم مردم آزاد و در دسترس می باشد از حضرات آیات عظام استفتائاتی خاص در خصوص مصرف مواد مخدر شده و فتاوای آنان دال بر حرام بودن خرید، فروش و اعتیاد به مواد مخدر است.
به عنوان نمونه به استفتاء برخی از آیات عظام که طی سئوال ذیل مطرح شده و حضرات آیات اینگونه پاسخ داده اند:
سؤال:
استعمال مواد مخدر از قبیل بنگ، حشیش، تریاک، هروئین، مرفین، ماری جوانا و . . . به صورتهای گوناگون (خوردن، آشامیدن، دود کردن، تزریق، شیاف) چه حکمی دارد؟
حضرت امام خمینی (ره): هروئین حرام است و ارتزاق به آن جایز نیست واعتیاد به تریاک جایز نیست و معتاد در صورت عدم لزوم ضرر (یعنى اگر ضرر نداشته باشد) باید آن را ترک کند و خرید و فروش یا کشت منوط است به مقررات دولت اسلامى و تخلف جایز نیست ، (استفتاآت، ج ۲، ص ۳۵ الى ۳۷ )
توصیه امام خمینی در خصوص مواد مخدر: «این هم (مواد مخدر) یک توطئه است که قدرتهای بزرگ به این وسیله به ما ضربه می زنند.»
حضرت امام خامنه ای (مد ظله العالی) : استعمال مواد مخدر و استفاده از آنها مطلقا حرام است ، به خاطر ضررهاى فردى و اجتماعى که بر آنها مترتب است و به همین جهت خرید و فروش و حمل و نقل و نگهدارى آنها هم حرام است ، مگر در مورد معالجه مرض آن هم به تشخیص پزشک حاذق و مورد اعتماد که در این مورد استعمال آن به مقدار ضرورت اشکال ندارد ،( اجوبهالاستفتاآت، ج ۲، س ۳۲۴ و ۳۲۵ )
توصیه مقام معظم رهبری در خصوص مواد مخدر:
«غرق کردن نسل جوان در فسادهای گوناگون و اعتیاد به مواد مخدر و سکرآور یک سیاست پیاده شده استعمار و استکبار است .»
حضرت آیت اللّه مکارم شیرازى: استفاده از مواد مخدر براى هیچ کس جایز نیست؛ مگر این که اگر کسى بخواهد آن را ترک کند جانش به خطر بیفتد. همچنین معامله (یعنى خرید و فروش) این مواد باطل است ، ( استفتاآت، ص ۱۵۵ )
توصیه حضرت آیت اللّه مکارم شیرازى در خصوص مواد مخدر: «به عقیده بنده مهمترین راه مبارزه با مواد مخدر مبارزه فرهنگی است; یعنی اگر ابعاد و آثارش را از طریق مختلف نشان بدهند و جامعه آگاهی پیدا کند بسیاری از مواد مخدر فاصله می گیرند . اگر از طرق مختلف آموزش داده شود و سطح فرهنگ مخصوصا نسل جوان بالا برود درباره مواد مخدر و بدانند بلائی است که وقتی انسان گرفتارش بشود نجات از آن بسیار مشکل است، من معتقدم که تا حد بسیار زیادی ما جلو این کار را می توانیم بگیریم و موفق خواهیم شد.»
حضرت آیه الله العظمی بهجت: مصرف هروئین و نظیر آن حرام است و آنچه در ارتباط با آن است حکم خود را دارد و خرید و فروش آن هم جایز نیست و اعتیاد به تریاک جایز نیست و مقدمات آن هم جایز نیست و احتراز لازم است.
توصیه حضرت آیه الله العظمی بهجت در خصوص مواد مخدر : «شکی نیست که مصرف مواد مخدر حرام است، ضرر مرض آور است، نمی شود بگوئیم که حرام نیست، تریاک کشی هم همینطور است . . . چه ضرری! که هم در مال و هم در بدن و در همه چیز است . این را همه می دانند که اضرار حرام است، شما می توانید از همه علماء که واسط بین ما و اعلاء علیین هستند سؤال کنید . این اشتباه محض است که بعضی فکر می کنند اینها (مصرف مواد مخدر) لذایذ است.»
حضرت آیه الله العظمی فاضل لنکرانى: استعمال مواد مخدر و خرید و فروش آنها حرام است و استعمال دخانیات نیز اگر زمینه اعتیاد را ایجاد کند حرام است و معتاد در صورت عدم ضرر باید آن را ترک کند و خرید و فروش یا کشت منوط است به مقررات دولت اسلامى و تخلف جایز نیست ، (جامعالمسائل، ص ۲۴۹ – ۲۵۰)
توصیه حضرت آیه الله العظمی فاضل لنکرانی در خصوص مواد مخدر: «من اتفاقا شخصا خودم نسبت به این مسئله مواد مخدر یک حساسیتی دارم، برای اینکه ملاحظه می کنم افرادی که گرفتار این مسئله هستند، حالا بر طبق آنچه من تشخیص دادم، اینها یا به طور کلی از انسانیت منحرف شدند و دیگر نمی شود کلمه انسان را بر ایشان اطلاق کرد و یا حداقل تا حدی از انسانیت منحرف شده اند . انسان نمی تواند با مواد مخدر ارتباط داشته باشد، برای اینکه این مستلزم خروج از انسانیت است یا به نحو مطلق یا فی الجمله و عملا هم ما این معنا را می بینیم. باید سازمان تبلیغات ما یکی از مسائلی را که به مبلغین تاکید می کند مسئله مواد مخدر و مبارزه با آن باشد، اینها صحبت کنند در مجالسی که متناسب است و ضررهای دنیوی و اخروی استفاده از مواد مخدر را بیان کنند، اکتفا نکنید به مسئله رادیو و تلویزیون . . . .»
حضرت آیه الله العظمی نوری همدانی: از آنجا که مضرات مواد مخدر این بلای خانمانسوز از همه جهت روشن و واضح است، لذا حمل و نقل، خرید و فروش و تولید و توزیع آن به هر شکل که باشد مانند مصرف نمودن آن حرام است و ترک اعتیاد نیز لازم است و باید مبلغین محترم و کلیه کسانی که با توفیق خداوند در راه ارشاد و هدایت جامعه گام برمی دارند مردم جامعه را از مضرات این بلای بزرگ آگاه نمایند .
توصیه حضرت آیه الله العظمی نوری همدانی در خصوص مواد مخدر: در قرآن کریم هست هر چیزی که برای بدن مضر باشدحرام است این فرهنگ باید در جامعه جا بیافتد که چیزی که مضر است حرام است ومواد مخدر برای بدن مضر است.
حضرت آیه الله العظمی میرزا هاشم عاملی: اعتیاد به مواد مخدر حرام است و بر مسلمانان واجب است که از این مواد خانمانسوز دوری نمایند.
حضرت آیه الله العظمی اراکی: استعمال به نحو مذکور اضرار به نفس است و حرام می باشد.
حضرت آیه الله العظمی تبریزی: اعتیاد به مواد مخدر مزبوره که نوعا آفت اجتماعی دارند جایز نیست.
حضرت آیه الله العظمی وحید خراسانی: باید با این جوان (معتاد) مثل پدری با فرزند مریض معامله کنیم، به لطف، به عنایت، به نصیحت، ممکن نیست عوض نشود و از آن چیزها (مواد مخدر) منعش کنیم و نگذاریم به او برسد، وسایل علاجش را فراهم کنیم . اگر چنانچه این راهها طی شود، سال دیگر تعداد معتادان کمتر می شود، منتهی همه باید دست به دست هم بدهیم، این یک کاری است که تنها از دست یک گروه برنمی آید . مثل آتشی است که به یک شهر افتاده، آن وقت یک عده برای خاموش کردن آتش کافی نیستند، همه باید کمک کنند.
حضرت آیه الله مشکینی: برای ما فرق نمی کندخریدن یا فروختن یا استعمال همه اش حرام است … فتوائی که در زمان طاغوت درباره تریاک از مرحوم آیت ا… العظمی حاج ابوالحسن اصفهانی رسیده، ایشان نوشته اند افیون حرام است حرام.
بنا به گفته حضرت آیه الله العظمی بهجت حضرت آیت ا… بروجردی (ره) هم فتوای به حرام بودن مواد مخدر دادند.
ایشان فرموده اند: مصرف هروئین و نظیر آن حرام است.
نقش سازنده امید در نجات معتاد:
گاهی ممکن است اعضای خانواده فرد معتاد، بعد از این که همه تلاش هایشان بی نتیجه ماند، تصور کنند که هیچ امیدی به پاک شدن عزیز معتادشان نیست و چاره ای ندارند جز اینکه او را به حال خود رها کنند یا اینکه به طور کامل ارتباط خود را با او قطع کنند. معمولا سرخوردگی و نا امیدی از آنجا ناشی می شود که شما نتوانسته اید رفتار فرد معتاد را تغییر دهید و او را به قطع مصرف مواد وادار کنید. اما باید در نظر داشته باشید که اساسا هیچ کسی قدرت انجام این کار را ندارد، مگر اینکه خود او تمایل به ترک اعتیاد و بهبودی داشته باشد و تصمیم به انجام این کار بگیرد. با خودداری کردن از ارتباط با فرد معتاد، شما هم به خودتان و هم به او ظلم می کنید. باید بدانید که در هر شرایطی امکان بهبودی وجود دارد و هیچگاه نباید امید خود را از دست بدهید. واقعیت این است که هزاران هزار معتاد که در بدترین شرایط اعتیاد خود به سر می بردند، اکنون مصرف مواد خود را قطع کرده و در بهبودی به سر می برند. پس ناامید نشوید، چون ناامیدی هیچ نتیجه ای جز آسیب رساندن به شما ندارد و در ضمن باعث می شود تا فرد معتاد نیز چنین تصور کند که هرگز در زندگی روی خوش نخواهد دید و تا پایان عمر ناچار است که با بیماری اعتیاد دست و پنجه نرم کند.
+معرفی برخی از عوامل گرایش جوانان به اعتیاد
پدیده ی اعتیاد به مواد مخدّر یکی از بیماری های قرن حاضر است که به صورت یک معضل جهانی در آمده و اکنون درجامعه ی ما گریبان گیر بسیاری از افراد، بخصوص نسل جوان، شده است. میزان مصرف مواد مخدّر در سال های اخیر به اندازه ای است که متخصصان و کارشناسان معتقدند بعد ازمواد غذایی، هیچ ماده ای روی کره ی زمین نیست که به اندازه ی مواد مخدّر، این چنین آسان، وارد زندگی ملت ها شده باشد.
امّا چگونه این پدیده شوم هویت نسل جوان را تهدید می کند؟ علل و عوامل گوناگونی در ایجاد و تشدید گرایش افراد به اعتیاد به مواد مخدّر دخالت دارد. یکی از این عوامل نهاد خانواده است که به اعتقاد کارشناسان و صاحب نظران ریشه و بنیان بسیاری از کج روی ها و آسیب های اجتماعی در درون این نظام کوچک قرار دارد. این که خانواده چه میزان به ارزش ها و دستورهای اخلاقی اهمیت دهد و آنها را در فرایند زندگی حاکم کند؛ روابط بین اعضای خانواده چگونه باشد و والدین تا چه اندازه به نقش خویش در تربیت فرزندان واقف باشند؛ می تواند اعضای خانواده را در برابر انواع انحرافات، از جمله اعتیاد بیمه کند یا زمینه را برای حرکت در مسیر انحراف فراهم آورد. اگر چه مسئله اعتیاد را می توان هم از زاویه ی روان شناختی و هم از منظر جامعه شناختی مورد بررسی و پژوهش قرار داد، در این نوشتار به بررسی یکی از جنبه های اجتماعی آن، یعنی خانواده خواهیم پرداخت.
مؤلفه های گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد در کانون خانواده
مؤلفه های گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد و مواد مخدّر در نهاد خانواده، اشکال و ابعاد مختلف به خود می گیرد که به طور اجمال می توان به موارد زیر اشاره کرد :
۱ – عدم شناخت و آگاهی خانواده
یکی از علل و عوامل گرایش نوجوانان و جوانان به مواد مخدّر، پایین بودن سطح آگاهی و اطلاعات دقیق بعضی از خانواده ها در ارتباط با مشخصات این مواد و ضررهای آن است.
امروزه بسیاری از صاحب نظران تعلیم و تربیت معتقدند که لازم است در کلاس های آموزش خانواده حتماً روی این موضوع تأکید بیشتری صورت گیرد و در کتاب های درسی، برای آشنایی با اعتیاد و آثار تخریبی آن فصلی اختصاص داده شود؛ زیرا بسیاری از افرادی که معتاد شده اند، خود و خانواده ی آن ها، از پیامد های واقعی اعتیاد اطلاعاتی نداشته اند.
۲ – اعتیاد والدین
فرزندانی که در خانواده های معتاد زندگی می کنند، ترس و قبح از معتاد شدن برای آنان از بین رفته است و عادی شدن مصرف مواد مخدّر درخانواده، موجب سهولت گرایش نوجوانان و جوانان به مصرف این مواد می شود. اگر پدر و مادر در خانواده معتاد باشند، اعتیاد آنان از یک سو کنترل و تسلط بر فرزندان را کاهش می دهد و از سوی دیگر عامل انتقال این عادت به فرزندان می شود.
۳ – کمبود محبّت
مهر و محبّت در تکوین شخصیت هر فرد تأثیر بسزایی دارد و محرومیت عاطفی موجب بروز اختلال منش و انواع انحرافات می شود. تحقیقی که در غرب درباره ی بزه کاران انجام شده، نشان می دهد ۹۱ درصد مجرمان در ارتباط با ارتکاب جرم، به نحوی دچار مشکل عاطفی بوده اند.
۴ – افراط در محبّت
زیاده روی در محبّت نیز مانند کمبود محبّت اثر منفی بر تربیت فرزندان دارد، به نحوی که فرزند همیشه متکی بر پدر و مادر است و هیچ گاه احساس استقلال و بزرگ منشی نخواهد کرد. زمانی که چنین فردی وارد جامعه شود و در این موقعیت از محبّت های پدر و مادر به دور باشد، احساس عقده و کینه جویی می کند و برای جبران این نقیصه دست به هر خلافی خواهد زد.
۵ – خشونت خانوادگی
از دیگر مؤلفه های بروز پدیده ی اعتیاد به مواد مخدر، قرار گرفتن نوجوان و جوان در معرض خشونت های روحی و جسمی است.
خشونت های والدین، محیط خانه را از صمیمیت، همدلی، وحدت و هماهنگی تهی می کند. خشونت و استبداد ممکن است در کوتاه مدت اثر مطلوبی داشته باشد، ولی به تجربه ثابت شده که این اثرهای مطلوب پایدار نیست و بعد از مدتی تحمل خشونت و شدت عمل والدین برای فرزندان عادی می شود .
۶ – اختلاف والدین
خانواده حریم امن و آسایش است. در صورتی که بین والدین اختلاف و درگیری وجود داشته باشد آرامش و آسایش از فرزندان آن خانواده سلب می شود بنابراین فرزندان سعی می کنند بیشترین وقت خود را در خارج از خانه سپری کنند و این امر زمینه را برای ارتباط آنان با افراد ناباب مهیا می سازد که این خود می تواند مقدمه ای باشد برای اعتیاد.
۷ – کنترل بیش از حد فرزندان
محدود کردن فرزندان می تواند عامل گرایش به انحرافات اجتماعی باشد؛ زیرا از طرفی محدود بودن منجر به فعّال شدن حس کنجکاوی فرد می شود و از سوی دیگر منجر به بروز مشکلات عاطفی می شود.
۸ – آشفتگی کانون خانواده از دیگر مؤلفه های مهم در گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد، گسسته شدن پیوندهای عاطفی میان اعضای خانواده است. هر چند در بسیاری از خانواده ها پدر و مادر حضوری فیزیکی دارند امّا متأسفانه حضور واقعی آنان برای فرزندان به دلایلی محسوس نیست.
۹ – مشغله ی کاری والدین
امروزه بسیاری از والدین به دلیل فشار های مختلف زندگی اصولاً افرادی خسته و عصبی اند و به جای اینکه با در نظر گرفتن شخصیت و موقعیت فرزندان شان بر کارهای آنان نظارت داشته باشند، معمولاً با داد و فریاد و بدون رعایت احترام، به فرزندان خود دستور می دهند. فرزندان در چنین شرایطی اغلب از روی اجبار فرمان های داده شده را اطاعت می کنند.
۱۰ – فقر و مشکلات معیشتی
در میان مؤلفه های بروز پدیده ی اعتیاد در حوزه ی خانواده، عامل فقر و مشکلات اقتصادی از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
راه کارها و پیشنهادها
به منظور رفع عوامل زمینه ساز گرایش فرزندان به مواد مخدر در خانواده، راهبردهای زیر پیشنهاد می شود :
۱- والدین باید از بحث و نزاع و دامن زدن به اختلافات خانوادگی به شدت بپرهیزند. ۲ – ارتباط با فرزندان خود را بهبود بخشند و به آن ها استقلال رأی و دخالت در امر تصمیم گیری بدهند. ۳- بر وضعیت تحصیلی فرزندان شان نظارت داشته باشند. ۴ – نسبت به اعمال و رفتار فرزندان خود مراقب باشند. ۵ – بر رفت و آمد و معاشرت های آن ها نظارتی مناسب صورت گیرد. ۶ – از تحقیر و توهین به فرزندان بپرهیزند. ۷ – والدین علاقه ی خود را به فرزندان نشان دهند و همه جا پشتیبان آن ها باشند. ۸ – تمامی خواست فرزندان را نباید بدون چون و چرا برآورده سازند. ۹ – پول تو جیبی در حد احتیاجات لازم (نه کم و نه زیاد) در اختیار آنها قرار دهند. ۱۰ – در محیط خانواده سازگاری ایجاد کنند. ۱۱ – بین فرزندان تبعیض قایل نشوند. ۱۲ – و بالاخره بستری مناسب برای احساس امنیت، آرامش، صفا، صمیمیت و درک متقابل در خانواده ایجاد کنند.
منبع : روزنامه حمایت
http://www.razmilawyer.ir/print.php?ToDo=ShowArticles&AID=5808
جملات کوتاه در باره خطرات و آثار زیانبار مواد مخدر
والدین گرامی: درباره اعتیاد و خطرهای آن صریح و بی پرده با نوجوان خود حرف بزنید.
• اعتیاد بسیار نزدیک است، فرزند ما نیز در خطر است. در این باره فکر کنید.
• یک معتاد: اصلاً فکر نمی کردم حتی با یکبار مصرف مواد به اینجا برسم.
• اعتیاد با هر نامی/ به هر شکلی/ در هر جایی و به دست هر کسی عرضه میشود. هوشیار باشیم!
• والدین گرامی: تا این لحظه برای پیشگیری از اعتیاد فرزندان خود چه کردهاید؟
• به خاطر بسپاریم : مصرف نکردن مواد بسیار بسیار آسانتر از ترک آن است.
• والدین گرامی: بسیاری از نوجوانان اعتیاد را در منزل دوستانشان آغاز می کنند. فرزند شما اکنون کجاست؟
• اغلب معتادان مواد را نخستین بار در جمع دوستان مصرف کردهاند؟ دوستان فرزندانتان را بشناسید.
• بیشتر معتادان میگویند: هرگز فکر نمیکردم من هم معتاد شوم.
• درهای ورود به اعتیاد بسیارند. اعتیاد امروز پشت کدام در منزلتان به کمین نشسته است؟
• نوجوان عزیز: مصرف مواد را حتی یکبار هم تجربه نکن.
• آیا میدانید: آسیب مغزی ناشی از مصرف مواد جبران ناپذیر است؟
• مطمئن باشید یک روز دور از چشم شما به فرزندتان مواد تعارف میکنند. برای آن روز چه اندیشیدهاید؟
• یک تبلیغ دروغ: مصرف مواد به درمان بعضی بیماریها کمک میکند.
۹ علامت احتمالی مصرف مواد:
۱• غیبت مکرر از کار و مدرسه
۲• تغییرات ناگهانی در رفتار و خلق و خو
۳• آشفتگی و بی توجهی به وضع ظاهر
۴• جای زخم یا اثر سوزن روی ساعد یا بازو
۵• کاهش وزن و از دست دادن اشتها
۶• قرض کردن مکرر پول و فروش لوازم منزل
۷• انزوا طلبی و رفتن به مکانهای خلوت
۸• مصرف مکرر داروهای مسکن و آرامبخش
۹• تمایل به برقراری ارتباط با معتادان
• یک خطای بزرگ : هر چیز ارزش یک بار تجربه کردن را دارد.
• آمارها حاکیست بسیاری از معتادان با یکبار مصرف مواد معتاد شدهاند.
• درهای ورود اعتیاد: کنجکاوی و کسب لذت/ ماجراجویی/ فشار دوستان/ فرار از اضطراب/ تفریح و سرگرمی
• با بیتوجهی/ تنبیه بدنی و انگ زدن فرزندتان را از خودتان نرانید، بدانید که آغوش اعتیاد همیشه باز است.
• اگر مصرف سیگار فرزندتان را پذیرفتهاید، برای اعتیاد او به مواد خطرناکتر آماده باشید.
• به این جمله فکر کن. همه معتادها روز اول فکر میکردند با بقیه متفاوتند و اصلاً معتاد نمیشوند.
• هشدار! مصرف مواد برای درمان بیماریهایی مانند دردهای رماتیسمی/ تنظیم قند و فشار خون و اختلالات جنسی حتی یکبار هم اعتیادآور است.
• یافتهها نشان میدهند نوجوانان مذهبی کمتر از سایر نوجوانان در دام اعتیاد گرفتار میشوند.
• یک معتاد: حالا باور میکنم که سیگار واقعاً دروازه ورود اعتیاد است.
• ترسو و بچه نباش، واژهای که خیلیها را در دام اعتیاد انداخت.
• آمارها نشان میدهند اعتیاد اکثر معتادان/ ابتدا از مصرف تفریحی و تفننی مواد شروع میشود.
• داروهای اعتیادآور را میشناسید؟ ترامادول، آسپرین و استامینوفن کدئین، دیفنوکسیلات و کلرودیازپوکساید
• یک نوجوان معتاد: ای کاش هرگز اولین سیگار را روشن نمیکردم.
• یک نوجوان معتاد: هرگز باور نمیکردم یک فامیل نزدیک مرا معتادم کند.
• پدر و مادر عزیز: اگر به سوالات فرزندتان درباره موادمخدر پاسخ ندهید، آنها پاسخ غلط را از دوستانشان خواهند آموخت.
• یک معتاد: همیشه فکر میکردم میتوانم هر وقت که بخواهم مواد را کنار بگذارم.
• لحظهای بیاندیشیم: کدام خانواده از خطر اعتیاد در امان است؟
• والدین گرامی: حدود نیمی از معتادان مصرف مواد را نخستین بار در میهمانیها تجربه کردهاند.
• دانش آموزان عزیز: نه گفتن همیشه به معنای سرکشی نیست به تعارف مواد باید همیشه با قدرت نه گفت.
• یک تبلیغ دروغ: شیشه اعتیادآور نیست.
• بسیاری از معتادان به شیشه، در بیمارستانهای روانپزشکی بستری هستند.
• همه در خانه هستیم اما فرزندمان تنهاست.
• یک نوجوان معتاد: حالا میفهم که خیلی چیزها را راجع به اعتیاد نمیدانستم.
• هر معتاد در طول زندگی خود ده نفر را معتاد میکند چقدر دوستان فرزندان خود را میشناسید؟
• والدین گرامی! هوشیار باشید.
• نیمی از خانوادهها پنج سال دیرتر از اعتیاد فرزندان خود مطلع میشوند.
• من دیگه بزرگ شدهام. نوجوان معتاد: حالا میفهم که زود قضاوت کرده بودم.
• این تبلیغات را باور نکن: ترک یک روزه مواد/ ترک اعتیاد آسان/ ترک تضمینی/ ترک بدون بازگشت
• باوری که نوجوانان بسیاری را معتاد کرد: اگر اراده قوی باشد مصرف گاه به گاه مواد موجب اعتیاد نمیشود.
• والدین عزیز: اگر نوجوان شما سیگار میکشد نسبت به خطر اعتیاد جداً هوشیار باشید.
• والدین گرامی: برای محافظت فرزندان از اعتیاد نه آزادی/ نه سختگیری/ نظارت دائمی
• یک باور پوچ: مصرف تفننی مواد کسی را معتاد نکرده است.
• آیا میدانید: قدرت سرطان زایی حشیش ۵ برابر سیگار است؟
• چشمانت را باز کن و علائم اعتیاد را بشناس. همیشه افراد معتاد ژولیده و بیخانمان نیستند.
• هشدار:گزارشهای متعدد پزشکی قانونی حاکی از مرگ، فقط به خاطر مصرف یک قرص اکستاسی است.
• نه! بهترین پاسخ به تعارف مواد است
• بیشتر بدانیم : کراک مادهای است بیبو و به شدت اعتیادآور که موجب مرگ زودرس مصرفکننده میشود.
• این خانوادهها مراقب باشند: خانوادههای از هم پاشیده، بیبند و بار، سختگیر و کم اطلاع در مورد اعتیاد
• ترسو! کلمهای که بارها هنگام نه گفتن به تعارف مواد خواهید شنید.
• دوست من: برای نه گفتن به مواد هیچ وقت دیر نیست قاطع و محکم به مواد بگو: نه.
• میهمانیهای دوستانه، کوچه، خیابان، کلاس درس، محیط کار، اعتیاد همه جا در کمین ماست.
• والدین گرامی: با پرهیز از تحقیر، تنبیه بدنی و مقایسه، آسیبپذیری فرزندتان را در برابر اعتیاد کاهش دهید.
• با محبت و پیوند عمیق پایههای خانواده را در برابر اعتیاد ایمن کنیم.
• انرژیزا، شادیآور، تقویت حافظه .تبلیغات اعتیاد هزار رنگ جذاب دارد هشیار باشیم.
• اکثر معتادان با این سه علت آغاز کردهاند: کنجکاوی، کسب لذت، تفریح
• وسوسههای مصرف مواد: فرار از مشکلات، ماجراجویی، تفریح و خوشگذرانی
• خاطرات یک معتاد: همه چیز از کشیدن یک نخ سیگار در جمع رفقا شروع شد.
• یک معتاد: هیچوقت فکرش را نمیکردم که من هم معتاد شوم.
• والدین گرامی در صورت استفاده از داروهای مسکِّن یا آرامبخش حتماً علت آن را برای فرزند خود توضیح دهید.
• آیا میدانید؟سیگار مرگ آورترین ماده اعتیادآور در جهان است.
• روزانه چند دقیقه با فرزند خود سپری میکنید؟ نوجوانانی که با والدین خود رابطه صمیمی و عمیق دارند کمتر به سمت اعتیاد میروند.
• نوجوان عزیز: اعتیاد با این جملات شروع میشود: بیا امتحان کن، فقط یکبار، به لذتش میارزه،
• هشدار: مواد اعتیادآورند حتی با یکبار مصرف .
• یک دام بزرگ: ترک مواد آسان است، امتحان کن.
• هوشیار باشیم.سوداگران مرگ دائما شکل ها و ترکیبات جدید و فریبندهای از مواد را عرضه میکنند.
• باور نادرستی که خیلیها را معتاد کرد: اگر ظرفیت داشته باشی مصرف تفریحی معتادت نمیکند.
*• *. متخصصان قاطعانه میگویند: تریاک هیچ بیماری را درمان نمیکند.
• واقعیتی تکاندهنده از گزارشهای پلیس: مصرف شیشه ریشه اصلی قتلهای خانوادگی است.
• نوجوانان دور از خانه به اعتیاد نزدیکترند.
• پایگاههای اینترنتی، وبلاگها، شبکههای ماهوارهای، اعتیاد اکنون راههای جدیدی برای ورود به منزل ما یافته است.
• سرطان، اختلالات خونی، افسردگی و اضطراب تنها بخشی از عوارض ترکیباتی است که به عنوان داروهای نیروزا به فروش میرسد.
• مصرف بیرویه و خودسرانه داروهای مسکن خطر اعتیاد را افزایش میدهد.
• داروها را فقط با تجویز پزشک مصرف کنید.
• آدامس، ژله، قرمز، نارنجی…. فریب نخوریم روانگردانها ممکن است به هر شکل و رنگی عرضه شوند.
• والدینی که مواد را تفننی مصرف میکنند فرزندان خود را در خطر مصرف دائمی مواد قرار میدهند.
• برای اعتیاد فقط یکبار مصرف مواد کافی است.
• به یاد داشته باشیم کودکان از رفتار ما بیشتر از گفتار ما الگو میگیرند.
• با تقویت اعتماد به نفس راحت به مواد نه بگویید.
• آیا دوستان فرزندان خود را میشناسید اعتیاد در کمین است.
• گول نخورید، حشیش هم اعتیادآور است.
• کنجکاوی از علل عمده گرایش نوجوانان به مواد است به سئوالات آنان با صبر و حوصله پاسخ دهید.
• دزدی، خشونت، فرار از خانه، …. اعتیاد دروازه ورود به انواع آسیبهای اجتماعی است.
• خانواده با ثبات ، سد راه اعتیاد است
• فریب نخوریم: درمان اعتیاد به مواد محرک و روانگردان بسیار دشوار است.
• خطر:احتمال اعتیاد در افرادی که دوست معتاد دارند چندین برابر سایرین است.
***• شیوع اعتیاد در خانوادههای مذهبی بسیار کمتر از سایرین است.
• نوجوان عزیز: دام اعتیاد همه جا گسترده است، حتی باشگاههای ورزشی.
• مصرف داروهای نیروزای وارداتی از علل اعتیاد در باشگاههای ورزشی است.
• پیپ، قلیان فیلتردار، فرقی نمیکند، سیگار و محصولات دخانی با هر شکلی سرطانزاست.
• مصرف شیشه = جنون روانی
• یک معتاد به ماده شیشه: من با یکبار مصرف شیشه معتاد شدم.
• اختلال حافظه، توهم، بدبینی به همسر و جنون روانی، سوغات مصرف شیشه است.
****والدین عزیز آیا میدانید؟ بسیاری از معتادان فعلی، همان دانش آموزان ترک تحصیلی گذشته هستند.
• مشاغل سخت با نوبت های کاری شبانه، زمینه ساز اعتیاد است.
****• برای پیشگیری از اعتیاد نوجوانان کشور ، باید همه مردم مشارکت کنند.
***• والد عزیز: مسئولیت پیشگیری از اعتیاد فرزندت را خود عهده دار شو و منتظر هیچکس نباش.
در سایت انتشار…دهید
در سایت انتشار…دهید
در سایت انتشار…دهید
در سایت انتشار…دهید
عوامل مؤثر در گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد در خانواده :
پدیده ی اعتیاد به مواد مخدّر یکی از بیماری های قرن حاضر است که به صورت یک معضل جهانی در آمده و اکنون درجامعه ی ما گریبان گیر بسیاری از افراد، بخصوص نسل جوان، شده است. میزان مصرف مواد مخدّر در سال های اخیر به اندازه ای است که متخصصان و کارشناسان معتقدند بعد ازمواد غذایی، هیچ ماده ای روی کره ی زمین نیست که به اندازه ی مواد مخدّر، این چنین آسان، وارد زندگی ملت ها شده باشد.
امّا چگونه این پدیده شوم هویت نسل جوان را تهدید می کند؟ علل و عوامل گوناگونی در ایجاد و تشدید گرایش افراد به اعتیاد به مواد مخدّر دخالت دارد. یکی از این عوامل نهاد خانواده است که به اعتقاد کارشناسان و صاحب نظران ریشه و بنیان بسیاری از کج روی ها و آسیب های اجتماعی در درون این نظام کوچک قرار دارد. این که خانواده چه میزان به ارزش ها و دستورهای اخلاقی اهمیت دهد و آنها را در فرایند زندگی حاکم کند؛ روابط بین اعضای خانواده چگونه باشد و والدین تا چه اندازه به نقش خویش در تربیت فرزندان واقف باشند؛ می تواند اعضای خانواده را در برابر انواع انحرافات، از جمله اعتیاد بیمه کند یا زمینه را برای حرکت در مسیر انحراف فراهم آورد. اگر چه مسئله اعتیاد را می توان هم از زاویه ی روان شناختی و هم از منظر جامعه شناختی مورد بررسی و پژوهش قرار داد، در این نوشتار به بررسی یکی از جنبه های اجتماعی آن، یعنی خانواده خواهیم پرداخت.
مؤلفه های گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد در کانون خانواده :
مؤلفه های گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد و مواد مخدّر در نهاد خانواده، اَشکال و اَبعاد مختلف به خود می گیرد که به طور اجمال می توان به موارد زیر اشاره کرد :
۱ – عدم شناخت و آگاهی خانواده
یکی از علل و عوامل گرایش نوجوانان و جوانان به مواد مخدّر، پایین بودن سطح آگاهی و اطلاعات دقیق بعضی از خانواده ها در ارتباط با مشخصات این مواد و ضررهای آن است.
امروزه بسیاری از صاحب نظران تعلیم و تربیت معتقدند که لازم است در کلاس های آموزش خانواده حتماً روی این موضوع تأکید بیشتری صورت گیرد و در کتاب های درسی، برای آشنایی با اعتیاد و آثار تخریبی آن فصلی اختصاص داده شود؛ زیرا بسیاری از افرادی که معتاد شده اند، خود و خانواده ی آن ها، از پیامد های واقعی اعتیاد اطلاعاتی نداشته اند.
۲ – اعتیاد والدین
فرزندانی که در خانواده های معتاد زندگی می کنند، ترس و قبح از معتاد شدن برای آنان از بین رفته است و عادی شدن مصرف مواد مخدّر درخانواده، موجب سهولت گرایش نوجوانان و جوانان به مصرف این مواد می شود. اگر پدر و مادر در خانواده معتاد باشند، اعتیاد آنان از یک سو کنترل و تسلط بر فرزندان را کاهش می دهد و از سوی دیگر عامل انتقال این عادت به فرزندان می شود.
۳ – کمبود محبّت
مهر و محبّت در تکوین شخصیت هر فرد تأثیر بسزایی دارد و محرومیت عاطفی موجب بروز اختلال منش و انواع انحرافات می شود. تحقیقی که در غرب درباره ی بزه کاران انجام شده، نشان می دهد ۹۱ درصد مجرمان در ارتباط با ارتکاب جرم، به نحوی دچار مشکل عاطفی بوده اند.
۴ – افراط در محبّت
زیاده روی در محبّت نیز مانند کمبود محبّت اثر منفی بر تربیت فرزندان دارد، به نحوی که فرزند همیشه متکی بر پدر و مادر است و هیچ گاه احساس استقلال و بزرگ منشی نخواهد کرد. زمانی که چنین فردی وارد جامعه شود و در این موقعیت از محبّت های پدر و مادر به دور باشد، احساس عقده و کینه جویی می کند و برای جبران این نقیصه دست به هر خلافی خواهد زد.
۵ – خشونت خانوادگی
از دیگر مؤلفه های بروز پدیده ی اعتیاد به مواد مخدر، قرار گرفتن نوجوان و جوان در معرض خشونت های روحی و جسمی است.
خشونت های والدین، محیط خانه را از صمیمیت، همدلی، وحدت و هماهنگی تهی می کند. خشونت و استبداد ممکن است در کوتاه مدت اثر مطلوبی داشته باشد، ولی به تجربه ثابت شده که این اثرهای مطلوب پایدار نیست و بعد از مدتی تحمل خشونت و شدت عمل والدین برای فرزندان عادی می شود .
۶ – اختلاف والدین
خانواده حریم امن و آسایش است. در صورتی که بین والدین اختلاف و درگیری وجود داشته باشد آرامش و آسایش از فرزندان آن خانواده سلب می شود بنابراین فرزندان سعی می کنند بیشترین وقت خود را در خارج از خانه سپری کنند و این امر زمینه را برای ارتباط آنان با افراد ناباب مهیا می سازد که این خود می تواند مقدمه ای باشد برای اعتیاد.
۷ – کنترل بیش از حد فرزندان
محدود کردن فرزندان می تواند عامل گرایش به انحرافات اجتماعی باشد؛ زیرا از طرفی محدود بودن منجر به فعّال شدن حس کنجکاوی فرد می شود و از سوی دیگر منجر به بروز مشکلات عاطفی می شود.
۸ – آشفتگی کانون خانواده از دیگر مؤلفه های مهم در گرایش نوجوانان و جوانان به اعتیاد، گسسته شدن پیوندهای عاطفی میان اعضای خانواده است. هر چند در بسیاری از خانواده ها پدر و مادر حضوری فیزیکی دارند امّا متأسفانه حضور واقعی آنان برای فرزندان به دلایلی محسوس نیست.
۹ – مشغله ی کاری والدین
امروزه بسیاری از والدین به دلیل فشار های مختلف زندگی اصولاً افرادی خسته و عصبی اند و به جای اینکه با در نظر گرفتن شخصیت و موقعیت فرزندان شان بر کارهای آنان نظارت داشته باشند، معمولاً با داد و فریاد و بدون رعایت احترام، به فرزندان خود دستور می دهند. فرزندان در چنین شرایطی اغلب از روی اجبار فرمان های داده شده را اطاعت می کنند.
۱۰ – فقر و مشکلات معیشتی
در میان مؤلفه های بروز پدیده ی اعتیاد در حوزه ی خانواده، عامل فقر و مشکلات اقتصادی از جایگاه ویژه ای برخوردار است.
راه کارها و پیشنهادها :
به منظور رفع عوامل زمینه ساز گرایش فرزندان به مواد مخدر در خانواده، راهبردهای زیر پیشنهاد می شود :
۱- والدین باید از بحث و نزاع و دامن زدن به اختلافات خانوادگی به شدت بپرهیزند. ۲ – ارتباط با فرزندان خود را بهبود بخشند و به آن ها استقلال رأی و دخالت در امر تصمیم گیری بدهند. ۳- بر وضعیت تحصیلی فرزندان شان نظارت داشته باشند. ۴ – نسبت به اعمال و رفتار فرزندان خود مراقب باشند. ۵ – بر رفت و آمد و معاشرت های آن ها نظارتی مناسب صورت گیرد. ۶ – از تحقیر و توهین به فرزندان بپرهیزند. ۷ – والدین علاقه ی خود را به فرزندان نشان دهند و همه جا پشتیبان آن ها باشند. ۸ – تمامی خواست فرزندان را نباید بدون چون و چرا برآورده سازند. ۹ – پول تو جیبی در حد احتیاجات لازم (نه کم و نه زیاد) در اختیار آنها قرار دهند. ۱۰ – در محیط خانواده سازگاری ایجاد کنند. ۱۱ – بین فرزندان تبعیض قایل نشوند. ۱۲ – و بالاخره بستری مناسب برای احساس امنیت، آرامش، صفا، صمیمیت و درک متقابل در خانواده ایجاد کنند.